Op weg naar je sollicitatiegesprek

Al je inspanningen zijn succesvol geweest, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Heel spannend, dus goed advies hierover kun je wel gebruiken. We geven je enkele tips om een goede indruk achter te laten.

Bereid je gesprek voor

Lees de vacature nog eens zorgvuldig door en bekijk nog eens goed de functie-eisen van de vacature. In je sollicitatiebrief heb je gesproken over je positieve kenmerken, zorg dat je deze voor het gesprek weer even gelezen hebt. Je kunt dan refereren aan de sollicitatiebrief. Weet je met wie je het sollicitatiegesprek hebt, doe dan research naar deze persoon via LinkedIn of Google de naam. Als je een beeld hebt van de juiste persoon kun je goed voorbereid het gesprek in gaan. Zorg dat je een aantal relevante vragen over het bedrijf voorbereid. Dit kun je doen door de website van het bedrijf door te lezen.

Hoe wil je overkomen?

Kom zelfverzekerd over, geef daarom altijd een stevige handdruk. Ga tijdens het gesprek nooit achterover leunen of onderuitgezakt zitten, dit geeft een verkeerde indruk. Indien je met meerdere personen een gesprek hebt, zorg dat je met iedereen oogcontact houdt. Tot slot, wees zeker van je zaak. Een onzekere en zenuwachtige houding kan tegen je werken.

Zo voer je het gesprek

Een sollicitatiegesprek is er voor bedoeld om meer over jezelf te vertellen en een beter beeld van je te krijgen. Licht dus waardevolle informatie toe en geef waar nodig een succesverhaal waaruit je kwaliteiten blijken. Denk goed na over de vragen die je gesteld worden. Indien je niet direct het antwoord weet, geef dan aan dat je hierover moet nadenken of herhaal de vraag om tijd te winnen. Bedenk van te voren een aantal vragen die ook iets van jouw kennis over de functie of het bedrijf door laten schemeren. Laat zien dat je goed kunt luisteren, oprecht geïnteresseerd bent en kritisch ingesteld.

Veel succes en Enjob your Job!

 

© 2013 ENJOB Personeelsdiensten BV | Telefoon: 077-7630 405 | Kvk-nummer 58265007 | RSIN/Fi-nummer 852952697 | Privacyverklaring